O pniu i łodydze cz. 6

Autor: | Opublikowane w O łodydze 1 Comment | Tagi: uprawa liliowców, uprawa na zrębkach, uprawa oliwek, uprawa rabarbaru, zboże ekspandowane

Dla zrozumienia tej sprawy musimy jeszcze wiedzieć, że na granicy między łykiem a drewnem znajduje się cieniutka i  miękka warstewka miazgi. Często ludzie nieświadomi pod nazwą miazgi rozumieją te miękkie części pnia, które znajdują się w jego środku. Tymczasem to, co jest w samym środku pnia, nazywa się rdzeniem, a miazga znajduje się między łykiem i drewnem.

Warstwa miazgi jest bardzo cienka, nieraz też trudno ją nawet odróżnić od łyka na ściętym pniu drzewa. Kto przyglądał się gładko ściętemu prętowi leszczyny, musiał zauważyć, że w samym jego środku znajduje się miękki rdzeń, który tak łatwo wydłubać gwoździem. Takiż rdzeń zauważyć można przy ścięciu pręta wierzbowego, a już największy rdzeń znajduje się w gałęziach bzu dzikiego. Rdzeń bzu dzikiego można z łatwością wypchnąć kijkiem i otrzymać w ten sposób tutkę, jakich niejeden z nas, będąc chłopcem, do różnych zabaw używał.

Otóż miazga jest ważna z tego względu, że ona to głównie rozrasta się kosztem soków roślinnych. Ta część miazgi, która znajduje się na granicy z drewnem, przekształca się w przeciągu roku w nową warstwę drewna, z drugiej zaś strony, na granicy łyka, powstaje nowa warstewka łyka.

Comments
  1. Posted by Reklama