Co to jest mierzwa cz. 1

Autor: | Opublikowane w O korzeniu 1 Comment | Tagi: zboże tworzące wiechy, 3 rośliny nagonasienne, 3 rośliny okrytonasienne, 3 rośliny oleiste, 3 rośliny przemysłowe, 3 rośliny przyprawowe, 4 rośliny nagonasienne, 4 rośliny oleiste

Łatwo więc zrozumieć, dlaczego rolnik, chcąc otrzymać plon obfity, musi użyźniać ziemię. Mierzwa odznacza się tern, że zawiera bardzo dużo ciał takich, które, odpowiednio przerobione w ziemi, rozpuszczają się w wodzie, przedstawiając najniezbędniejsze pożywienie dla roślin. Rośliny posiane w takiej obfitości, jak to ma miejsce na przykład na polach zbożowych, prędko wyczerpują zawarte w gruncie części pokarmowe i mogą go zupełnie wyjałowić. Przez użyźnianie gruntu mierzwą dodajemy mu znowu części pożywnych.

Mierzwa składa się z butwiejących części roślinnych, a przez to daje roślinom te materie, które są dla nich niezbędne. Mierzwa zawiera nadto części zwierzęce, które znów służą do wytwarzania amoniaku. Amoniak zaś jest potrzebny dla życia wszystkich roślin, i tym więcej jest potrzebny, im pożywniejsze mają być rosnące w gruncie rośliny. Rośliny zbożowe wymagają tedy więcej amoniaku od innych – i dlatego potrzebują obfitszego nawozu.

O tych wszystkich własnościach i potrzebach roślin uczeni dowiadują się przez liczne próby i doświadczenia, a rolnik korzysta z tego, co oni zbadają.

Comments
  1. Posted by Reklama